Våre muslimske barn i desembermåned

· Jul,Juletre,Julegaver,Alternativer,Ansvar

Min kjære datter som går i sjette klasse, kom hjem en dag med nye, glitrende øredobber på, som hun hadde fått i gave. Ved et nærmere blikk så jeg at det var en gran med noe skinnende på toppen. Et juletre, til min store skrekk, med stjerne i toppen og alt. To store spørsmål surret i hodet mitt:

Vet ikke min datter at hun bruker symboler for andre religioner enn islam?

Hvorfor får hun julegaver?

Det hjelper ikke stort å fortelle en tenåring å ta av seg noe fordi det er «feil». Spesielt ikke dersom det kommer fra mor. Det hjalp heller ikke å be henne avstå fra denne tradisjonen med å ta imot- og gi gaver i desember, altså julegaver. Har ikke datteren min fått med seg at vi er muslimer, altså, at vi setter Allah først? At vi ikke gjør noe bare fordi "alle andre gjør det"? Jeg ser rundt meg og blir trist. Jeg ser muslimske barn som har på seg nisselue i nissemarsj, som går i Luciatog, som danser i ring rundt pyntede trær
og synger Tenn Lys-sangen i juleavslutning. Min datter er et av disse barna. Jeg forstår at jeg som muslimsk mor har et enormt ansvar foran meg. Jeg må forsterke hos barna mine vårt grunnleggende motiv for alt som vi gjør eller ikke gjør: «Fordi Allah sier det». Noen dager- og mange samtaler, forklaringer og videoer senere, tar hun av øredobbene frivillig, Alhamdulillah. Noen utdrag:

- Vi kan ikke ha juletre, inkludert juletreøredobber, fordi Allah sier det. 

- Har Allah sagt i Koranen at vi ikke kan ha juletre? Hvor?

- Åpne Koranen surah Alkafiron 109 ayah 6 og les. «Deres tro er for dere, og min tro er for meg.» 

- Men juletre er jo ikke en tro, det er bare for pynt og moro, og jeg ber jo ikke til treet eller til
stjernen, audhubillah!

- Flott! Men husker du da du og pappa kjøpte en sau for å slakte på eid? Var det også bare for pynt og moro,
eller var det en spesiell del av vår islamske tro og feiring av eid? Det finnes andre ayah i Koranen som sier det samme. Surah 59:7 «Og det Budbringeren (profeten Muhammad) gir dere, ta det, og det han forbyr dere, avstå fra det.»

- Ja, ok. Jeg vil høre på det Profeten, fred være med han, sier. Men, hvor har han sagt at vi ikke kan feire
jul?

- Vi kan åpne boken til Al-Bukhari- Å holde fast ved Quran og sunnah. Og legg merke til bokens navn! Der finner vi en hadith, les sammen med meg: Abu Said al-Khudri rapporterte: Allahs sendebud, fred og velsignelser være med ham, sa:"Sannelig, dere vil følge veien til de før dere, steg for steg og tomme for tomme; hvis de gikk inn i hullet til en øgle, ville dere følge etter.» Vi sa: "O Allahs sendebud, mener du jødene og kristne?" Profeten sa: "Hvem ellers?" (Kilde: Sahih al-Bukhari 3269)

- Kan du forklare?

- Det vil si at muslimer kommer til å imitere jøder og kristne til den minste detalj, til den grad at vi kommer til å følge dem inn i et trangt og farlig hull hvis de går inn i det.

- Ok, men.. jeg kopierer ikke dem. Jeg er bare glad i vennene mine, og vil bare vise at jeg respekterer deres tro. Kanskje blir de selv interessert i islam om jeg er sammen med dem?

- Habibati, en muslim viser respekt til andre mennesker ved å opptre med gode manerer og barmhjertighet, uten å måtte ofre så mye som en dråpe av sin egen religion. Når det kommer til vår religion så er det en rød trekant som sier: «Deres tro er for dere, og min tro er for meg». Dessuten har Allah sagt i Koranen 2:120 at «Jøder og kristne vil aldri bli fornøyd med deg før du følger deres vei».

- Så hvis jeg kopierer dem slik at de blir fornøyde med meg, hva er det jeg gjør da?

- Svaret ligger i resten av den forrige ayah: «Fortell dem tydelig: “Den rette veien er vist av Allah.” Og hvis du, etter all den kunnskapen du har mottatt, skulle gi etter for deres ønsker, vil du verken finne venn eller hjelper til å beskytte deg mot Allahs vrede».

Tror du noen av dine venner ville bidratt til å kjøpe en sau for å slakte på eid, slik at du og andre muslimer skulle være fornøyde med dem og bli glad i dem? Hvorfor skal vi da gratulere noen med at de tilber andre ved siden av Allah? At Allah har en sønn, når Han sier selv i surah Al-Ikhlaas at «Han er den Eneste Ene. Allah er, Han som ikke trenger noen, men som alle trenger. Ikke har Han noen avkom, ei heller er Han noens avkom, og ingen er Hans like».

La oss nå google «betydningen av juletreet» eller «opprinnelsen av julenissen». Allerede for 4000 år siden finner vi de første sporene av juletre, julepynt og julefeiring… Den samme skikken hadde man her i Norden. De feiret solguden. (kilde: www.naturfag.no)

- Åh. Men hva skal jeg gjøre med vennene mine? De vil ikke like meg.

- Vær sterk og fortell dem at du er muslim, og at du ikke feirer jul. Ikke ofre noenting av din religion for noen som helst. Ingenting vil kunne hjelpe deg på Dommedag annet enn hva du praktiserte av din religion. Ikke engang din egen mor kan hjelpe deg da: «Den dagen da enhver vil flykte fra sin bror, og sin mor og far, og sin kone og sine barn». (Koranen 80:34-36) «På den dagen skal alle venner bli hverandres fiender, unntatt de gudfryktige». (Koranen 43:67)

- Hva skal jeg gjøre på skolen når vi synger julesanger og lager julepynt?

- Småsøsknene dine får mye fri fra barnehagen i desember, men det blir vanskelig når man går på skolen. Så, jeg skal snakke med læreren din sammen med deg, og sammen kan vi finne fine løsninger. Hør: «Når det gjelder de som strever for Vår sak, sannelig skal Vi veilede dem til Våre veier». (Koranen 29:68)

-- . -- . -- . -- . --

Alhamdulillah, ingen barn er for små til å lære at vi setter Allah og Hans profet foran alt annet. Jo mer vi lærer barna at vi adlyder Allah og viser det i praksis, jo mer rustet blir de selv til å håndtere motstand når de skal gjøre salah, bruke hijab, avstå fra alkohol og dårlige venner. Belønn dine barn for alle små skritt de tar for å komme nærmere Allah, med dua, klemmer, gode ord, og gaver. HasbunAllaahu wa ni'mal wakeel