Skjermfrie aktiviteter

For hele familien

· Skjerm,Mammastrategier,Ferie,Qur'an
broken image

I anledning sommerferien, her er din liste med skjermfrieaktiviteter som barna (og du selv?) kan gjøre i ferien, og ellers. Aktivitetene er delt inn etter type aktivitet og ikke etter alder ettersom noen aktiviteter
kan passe for mange ulike aldre.

1. Islamske studier 

Ideen er at dere setter dere et mål for hva dere vil oppnå i sommerferien, og den som klarer målet skal
selvsagt bli belønnet med en premie. Premie kan være alt fra en gave til en
morsom utflukt av noe slag. Her er noen eksempler til hva dere kan ha som mål:

Memorere et visst antall surah/sider av Koranen. Veldig bra om de voksne også kan være med på dette og sette et godt eksempel for barna, barna synes også det er morsommere når foreldrene er med!

Velge ut et bestemt antall korte hadith som dere skal memorere, lese betydning av og kanskje bytte på å holde presentasjon for hverandre?

Velge en islamsk bok om et eller annet tema som man går gjennom i løpet av sommerferien, eller kanskje bare et kapittel fra en bok, med alderstilpassede oppgaver for barna. F.eks et mindre barn kan få i oppgave å tegne noe som stod i boka, eller klippe og lime, et litt større barn kan tegne og skrive nøkkelord, et enda større barn kan skrive noen avsnitt. Det finnes mange måter å gjøre det på.

2. Utendørsaktiviteter 

Her er det nesten bare fantasien som setter grenser, men jeg kommer med noen forslag:

Dra til skogen, parken, hagen eller hva dere måtte ha tilgjengelig i deres nærområde, velg ut noen
friidrettsaktiviteter som for eksempel lengdehopp, 60 meter, spydkast (pass på at ingen risikerer å bli truffet). Dere kan også gjøre dette som en konkurranse mellom barna.

Alt på to til fire hjul; Sykkel, rulleskøyter, sparkesykkel, skateboard,

Fiske, lete etter krabber, plukke skjell.

Naturdagbok hvor barna kan skrive/ tegne ting de har sett eller opplevd i naturen. Dette kan også inkorporeres i punkt 1, islamske studier, ved at man prater med barna om at disse tingene har Allah skapt og at de er tegn som Han har gitt oss. Man kan også snakke om nytte vi får fra ulike ting i naturen, som igjen viser at Allah forsørger oss og har gitt oss alt vi trenger på denne jord.

Lære å spikke og lage ting ved hjelp av greiner og lignende som man finner ute. Et fint eksempel er å lage
egen pil og bue (med hjelp fra en voksen). Om man virkelig er i slaget kan man til og med prøve å lage en liten primitiv hytte i skogen eller hagen.

Barna kan samle leker eller andre ting som de ikke bruker og lage loppemarked ute (under oppsyn av foreldre).

3. Innendørsaktiviteter 

Lese bøker, enten at barna leser selv eller du leser for dem.

Lage egne historier: Du begynner med å gi en start på historien, for eksempel «Det var en gang en jente som gikk til….» og så skal hver av barna lage sin egen fortsettelse på historien. Kan gjøres muntlig eler skriftlig om man ønsker.

Håndarbeid som sying, hekling,broderi (kan anbefale korssting som også små barn kan klare med litt hjelp fra voksen eller eldre søsken), strikking.

Tegning, fargelegging, maling, akvarellmaling.

Brettspill (husk å unngå spill som er rene sjansespill), puslespill.

Matlaging, lære å lage et måltid eller en dessert av noe slag, ut ifra alder og evner. Mindre barn trenger
oppsyn av en voksen på kjøkkenet.

Mange barn elsker å klippe og lime, hvorfor ikke la dem lage en minibok eller plakat med ting de har klippet og limet selv? Eller du som forelder kan undersøke på forhånd passende hobbyaktiviteter man kan gjøre med papir, saks og lim.

Hvilke forslag har dere? Har dere noen spørsmål eller innspill? Si ifra til oss!

Et lurt tips kan være å fjerne iPader og annet, og låse det vekk i et skap eller en bod eller et annet sted som barna ikke har tilgang til. Om man har TV så kanskje koble fra ledninger eller om mulig plassere selve TV
skjermen et annet sted som en bod eller lignende. Og til slutt, det som kanskje er viktigst om du ønsker ha minst mulig skjermtid på sommeren og ellers, er at du som forelder går foran som et godt eksempel og unngår å sitte med nesa i mobilen hele dagen. Les Quran, les en bok, snakk med barna, gjøre noen av de overnevnte aktivitetene sammen. Gi gode alternativer til skjerm og husk at barna har godt av å kjede seg i blant. Det er gjerne da de blir mest kreative, på godt og vondt… God sommer!