Qur'anHifdh som småbarnsmor

Et brev til meg selv

· Qur'an,Hifdh,Morskap,Mammastrategier,Imaan

Jeg var flink før. Nå har jeg stagnert. Blitt lat, ufokusert, ukonsentrert. Jeg lar tiden gå, uten at jeg dypt vurderer kvaliteten av den. Det er ingen unnskyldning jeg har tenkt å servere her nå. Heller et skikkelig spark. Det er nok sløs av tid nå.

Jeg har blitt velsignet med en håndfull barn, god helse, stabilt samliv, inntekt og bosituasjon, og med barn som blir respektert og ivaretatt på skolen av både lærere og medelever, Alhamdulillah. Byen vi bor i er koselig. Jeg kan ikke huske at vi har opplevd islamofobi og rasisme til tross for vår synlige og merkbare religiøsitet gjennom bekledning og åpenhet om avvik fra det typisk norske. (Ohh, med unntak av å bli fotfulgt av butikkansatte på kjøpesenteret, men dette opphørte med Koronatiltakene.) Likevel er det 'dette noe' som mangler.

Hva gjør jeg for å oppnå progress i min imaan? For Allah? For Ummah? Hverdagen går mer eller mindre på autopilot. Hvordan kan det ha seg at jeg har forlatt Qur'anen? Jeg er ikke nær Allahs ord slik jeg var. Jeg studerte daglig, lærte tajweed med lærer, gjorde Hifdh. Satt minimum to timer daglig og kjente det bruse i sjelen. Følelsen av LIV, ren, pur lykke; all that amazement over hvor sterke og vakre Allahs ord er. Så aktuelle. Hvordan kunne jeg ende opp med at relasjonen til Qur'an er det jeg leser i mine fard salah, adkhar før natten, og en gang i blant lesing av surah Kahf på fredager 'hvis jeg fant rom til det'? Det er smertefullt å innse, men så nødvendig å granske, slik at jeg ikke ender der igjen. Jeg ser på tidsrommet, hvor nedgangen startet. Det var oppstart i ny hundre prosent stilling. Jeg ble altfor travel, for okkupert i hodet av en arbeidsplass sine forventninger og krav, eller kanskje først og fremst av kravene jeg stilte til meg selv. Etter jobb "trengte jeg hvile," Qur'anstudiene ble 'mer en byrde' og jeg følte at intensjonen ble svak av typen: 'Qur'anen skal jo ikke være en byrde, så jeg tar en pause fra studiene.' Her burde alarmen ha gått, jeg burde sagt til meg selv at 'heisann, her er jeg i ferd med å bygge opp en hverdag som ikke konstrures for å ivareta nærheten til Qur'an!' Da hadde jeg dratt hardt i nødbremsen og hentet meg inn igjen. Alvorspraten med meg selv kom nå, noen år etterpå. Hvorfor kjenner jeg så sterkt hvor farlig det er å forville seg vekk fra Qur'an? Fordi jeg ikke var tilstede i salah som før. Fordi jeg sjeldnere gjorde sunnah bønner utenom sunnah før fajr. Fordi tyngden av synder ikke var like ulevelig som før.

Det er en SKAM, for jeg elsker Allah. Jeg elsker Islam. Hjertet mitt banker og brenner for veien jeg har valgt. Uten Islam har jeg ingenting. Jeg vil at alt i livet mitt skal reflektere dette. Derfor har jeg tatt store livsvalg denne våren, og allerede nå, et halvår etterpå kjenner jeg den kriblende sødmen, som å våkne etter å ha vært død.

broken image

Jeg har tatt opp mine Hifdhstudier og starter med å få tilbake det jeg har glemt. Jeg er en av flere som har fått en sertifisert Qur'anlærer som underviser på norsk, med online klasser på klokkeslett som passer en travel mors hverdag. To ganger i uken samles vi til dars der vi leser for Ustadha vår nye hifdh, testes i gammel hifdh, får opplest den nye siden vi skal jobbe med, og gjennomgang av tajweedregler. Vi har fått en månedsplan som også rommer daglig repetisjon, og på Whatsapp har vi en gruppe der vi tikker av at vi har gjort dagens lekse. Vi er nesten 20 studenter, og til tross for at vi befinner oss flere steder i verden, har alle en eller annen link til de andre, enten gjennom direkte kjennskap eller felles venner. Det skaper et sterkt samhold som gjør det vanskelig å falle ifra. Så mange hender vil ta meg imot om jeg skulle bli svak, igjen. Måtte Allah beskytte oss.

Se hvordan nærhet til Qur'an bringer barakah og styrke i hverdagen og livet, akhwaatee: Ikke lenge etterpå har en rekke søstre funnet sammen og etablert en plattform for muslimske mødre. Her får vi delt kunnskaper, erfaringer, dilemmaer og strategier med hverandre og slik lagt byggesteiner for nåværende og fremtidens ummah. Jeg og mannen legger nå konkrete planer om et opphold i utlandet for intensiv arabisk opplæring for alle i familien, et avbrekk som både vi og barna vil vokse på bi idhnillah. Det er som om alle du'aa fra Ramadan har blitt besvart, og jeg kan si at dersom Allah hadde bestemt at jeg skulle nærme meg døden nå, hadde jeg kjent fred i hjertet. Min favoritthadeeth:

حَدَّثَنَا عُمَرُ بْنُ حَفْصٍ، حَدَّثَنَا أَبِي، حَدَّثَنَا الأَعْمَشُ، سَمِعْتُ أَبَا صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ـ رضى الله عنه ـ قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ‏ "‏ يَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى أَنَا عِنْدَ ظَنِّ عَبْدِي بِي، وَأَنَا مَعَهُ إِذَا ذَكَرَنِي، فَإِنْ ذَكَرَنِي فِي نَفْسِهِ ذَكَرْتُهُ فِي نَفْسِي، وَإِنْ ذَكَرَنِي فِي مَلأٍ ذَكَرْتُهُ فِي مَلأٍ خَيْرٍ مِنْهُمْ، وَإِنْ تَقَرَّبَ إِلَىَّ بِشِبْرٍ تَقَرَّبْتُ إِلَيْهِ ذِرَاعًا، وَإِنْ تَقَرَّبَ إِلَىَّ ذِرَاعًا تَقَرَّبْتُ إِلَيْهِ بَاعًا، وَإِنْ أَتَانِي يَمْشِي أَتَيْتُهُ هَرْوَلَةً ‏"‏‏.‏

Narrated Abu Huraira: The Prophet (ﷺ) said, "Allah says: 'I am just as My slave thinks I am, (i.e. I am able to do for him what he thinks I can do for him) and I am with him if He remembers Me. If he remembers Me in himself, I too, remember him in Myself; and if he remembers Me in a group of people, I remember him in a group that is better than they; and if he comes one span nearer to Me, I go one cubit nearer to him; and if he comes one cubit nearer to Me, I go a distance of two outstretched arms nearer to him; and if he comes to Me walking, I go to him running.' "

Sahih al-Bukhari 7405

Imorgen kl 18 en velsignet jum'a har Muslimske Mødre sin andre Workhop i serien Morskap på Fitrah med tema Qur'an og barn. For at vi skal støtte barna i deres relasjon til Qur'an må vi starte med å reflektere over vår egen relasjon med Qur'an. Workshopen er en fin mulighet, delta sammen med oss! Vi har satt av god tid for samtale og spørsmål i etterkant av innleggene til to flotte Qur'anlærere. Skriv til oss i kontaktskjemaet for påmelding. Modellen for Qur'anHifdh tilpasset mødre nevnt et par avsnitt opp, er en av flere måter å legge det opp på. En veileder vil utformes og gjøres tilgjengelig under 'ressurser' i nær fremtid for sertifiserte Qur'anlærere som vil prøve ut samme løp.

broken image