Immun mot haram..

på sosiale medier?

· Morskap,Imaan,Change,Haram
broken image

En av tingene som tar bort barakah fra en persons liv og hjemmet i sin helhet, er synder. Noen synder er store og andre er mindre, men de mindre kan bli til store ved å fortsette med dem. En muslim kan føle en indre konflikt etter f. eks. et haram blikk på noe som Allah subhanahu wataala har gjort forbudt, eller etter å ha baksnakket noen, eller løyet for noen. Dette lille støkket er hjertets måte å si ifra om at det vi gjør er skadelig for sjelen vår, og dermed skadelig for hele oss. Noen ganger føler man ikke noe i det hele tatt, ingen dårlig følelse, ingen anger. Kanskje kommer det en eller flere unnskyldninger om hvorfor man skal fortsette med en åpenbart haram handling. Etterhvert kommer en snikende aksept for at det ikke er haram.

Det er dette jeg vil kalle for å bli immun mot synder. Når vi overskrider Allahs grenser ved å begå synd gang etter gang. Når vi demper hjertets rop etter å stoppe, helt til hjertet gir opp og blir kaldt og hardt. Hvis vi innser at dette er i ferd med å skje, bør vi ta varsellampene på alvor. Sjelen vår melder om at den er syk og vi trenger å sette inn akutte tiltak. Så lenge vi handler etter nødropet, er veien til tawbah fortsatt nær, men hvis hjertet og sjelen blir tvunget til å tåle smerten av haram, blir veien til tawbah lang og vanskelig, og kanskje våkner man ikke fra denne dvalen før det er for sent. Dette gjelder oss alle, også de praktiserende og forsiktige. De som gjør salah på tiden, faster og leser Qur'an. De som tenker godt om alle mennesker, for vi alle er fra Allah. Også de kan bli påvirket av å kontinuerlig observere, fysisk eller digitalt, andre praktisere sin frie vilje på en måte som går imot Allahs vilje. Hvorfor?

Allah subhanahu wataala advarer selve Profeten fred være med han, mot å avledes bort fra det Allah hadde åpenbart, og være tilbøyelig for å følge fotsporene til de som vil dra ham med seg i synd. Allah sier i Qur'an 17: 73-75:

وَاِنۡ كَادُوۡا لَيَـفۡتِنُوۡنَكَ عَنِ الَّذِىۡۤ اَوۡحَيۡنَاۤ اِلَيۡكَ لِتَفۡتَرِىَ عَلَيۡنَا غَيۡرَهٗ‌ ‌ۖ وَاِذًا لَّاتَّخَذُوۡكَ خَلِيۡلًا‏

وَلَوۡلَاۤ اَنۡ ثَبَّتۡنٰكَ لَقَدۡ كِدْتَّ تَرۡكَنُ اِلَيۡهِمۡ شَيۡــًٔـا قَلِيۡلًا

اِذًا لَّاَذَقۡنٰكَ ضِعۡفَ الۡحَيٰوةِ وَضِعۡفَ الۡمَمَاتِ ثُمَّ لَا تَجِدُ لَـكَ عَلَيۡنَا نَصِيۡرًا‏

(Muhammad) De forsøkte alt de kunne å avlede deg bort fra det Vi hadde åpenbart til deg slik at du kunne dikte opp noe i Vårt navn. På den måten ville de sannelig ha gjort deg til sin betrodde venn. Sannelig, hadde ikke Vi styrket deg, ville du lettere ha vært tilbøyelig mot dem, hvorpå Vi ville ha fått deg til å smake (straffen) dobbelt i verden og dobbelt etter døden. Og da hadde du ikke funnet noen til hjelp mot Oss.

Så sant, Ya Allah. Og dette er Profeten,fred være med han, som ingen verken før eller etter, har tilbedt Allah på en mer riktig måte eller vært mer kjær til Allah. Er ikke det da på sin plass at vi, som er i største behov for veiledning og tilgivelse, er hakket mer forsiktig enn å tro at alt er under kontroll? "Slapp av du, det er ikke så ille." Virkelig? En muslim bør vokte seg for Shaytaans planer og avledningsteknikker. Hvis vi forstår hvordan Shaytaan jobber for å manipulere mennesker, og hvilke skitne teknikker som menneskets største fiende tyr til, vil det bli lettere å beskytte seg selv og det mest dyrebare man har, sin imaan. Shaytaan dukker ikke plutselig opp og ber oss om å begå en åpenbar synd, men hvisker og avleder et lite skritt av gangen, med ting som «ikke er så ille». Allah sier i Koranen, 2:208:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

Dere som tror! Aksepter islam helt og holdent, og følg ikke i Satans fotspor, for han er deres åpenbare fiende.

Vi blir bedt her om å styrke vårt frontslinje immunforsvar, ved ikke å komme i nærheten av noe som kan lede oss mot haram. Det er fitrah som Allah har satt i oss alle mennesker som gjør at vi kjenner at noe er galt . Hør på den stemmen, for den beskytter deg. Du kjenner deg selv bedre enn noen andre. Ta den ærlige samtalen med deg selv.

MuslimskeMødre anbefaler:

Kontinuerlig observasjon av promotering og oppmuntring av haram, kan lede vei til en handling som igjen kan lede til en verre handling. I denne tiden av fitnah er det beste å holde seg "i sin egen hule" med et nøye utvalgt nettverk. Ønsker man å beholde sine digitale brukerkontoer, bør gruppene man deltar i velges med omhu. Finn de fellesskapene som fører deg nærmere Allah, og bruk tiden din til å forberede for din Akhirah.